(0)

[email protected]
Пн. - Нд. 09:00 - 21:00
(098) 6902340
Новини
Назад13.02.2020

Час декантації вина

Простий процес наливання вина та декантація покращує його смак. Але як довго треба чекати? І чи зіпсуватися вино, якщо його декантувати тривалий час?

Наводимо кілька порад щодо декантації різних вин.
Червоні вина - від 20 хвилин до 2х годин, залежно від типу вина.
Білі та рожеві вина - до 30 хвилин, залежно від умов.
Ігристі вина - до 30 хвилин, залежно від певних умов.
Інші вина - даємо поради щодо натуральних, помаранчевих та інших вин.

Червоні вина
Майже всі червоні вина виграють від декантації. Існує 2 головні процеси (окислення та випаровування), які роблять смак вина більш фруктовим та м'яким після декантації.
Легкі червоні вина: 20 - 30 хвилин. У цю категорію входять Піно Нуар, Гамі, Цвайгельт та Троллінгер.
Середні червона вина: 30 - 60 хвилин. До цієї категорії входять Каберне Фран, Гренаш, Мерло, Мальбек, Барбера, Дольчетто та Темпранільо.
Важкі червоні вина: 1 годину і більше. До цієї категорії входять Каберне Совіньйон, Неббіоло, Петі Сіра, Монастріл (він же МурведрТаннат.

Приблизно через 15-20 хвилин неприємний запах вина вивітрюється. Він може бути схожим на запах протухлих яєць, м'яса або навіть паленої гуми. Це типово для червоних вин і відбувається, коли ароматичні сполуки утворюються в анаеробному середовищі (всередині пляшки).
Приблизно через 30 - 45 хвилин / "палені" і різкі аромати зменшуються. Ви можете подумати, що ці аромати відбуваються через спирт у вині, але насправді це летюча кислотність. Звичайно, кожна людина відчуває летючу кислотність по по-різному, тому рекомендуємо вам дати подихати вину.
Приблизно через годину таніни пом'якшуються. Більше тривале декантіювання використовується для дуже важких та терпких вин, з великою кількістю танінів.

Як довго?
Якщо ви п'єте вино за кілька годин після декантації, то з ним все буде добре. Але є кілька винятків: деякі старі вина делікатні та дуже швидко згасають після відкриття. Рекомендуємо відкривати такі вина перед вживанням. Делікатні білі вина з великим вмістом тіолів (мають запах грепфрута, маракуї або гуави) можуть втратити свій аромат при тривалій декантації.

час декантації червоних вин

Білі та рожеві вина
До 30 хвилин, якщо вино має ознаки згасання.
Більшість білих та рожевих вин не потрібно декантувати. І навіть деякі ароматичні сполуки, такі як запах маракуї в Совіньйон Блан можуть зникнути. Тому єдиною причиною для декантації білих та рожевих вин може бути їх згасання. Згасання білого вина іноді може мати запах спаленого сірника, але в більшості випадків йому просто не вистачає ароматів. Якщо вино має тільки мінеральний запах і кілька фруктових, то швидше за все вино згасло. Але це не велика проблема. Налийте вино в келих і зачекайте 15 хвилин, як правило, це допомагає. Ви повинні відчути більше ароматів фруктів.

час декантації білих та рожевих вин

Ігристі вина.
Усього кілька рідкісних випадків, коли необхідно декантувати ігристі вина. Деякі шампанські вина мають ознаки згасання і потребують декантації. Декантер для таких вин має меншу площу поверхні дотику вина з повітрям та форму амфори, яка запобігає повному виходу бульбашок.

час декантації ігристих вин

Інші вина.
Помаранчеві вина: мають таніни. Тому час декантації, що рекомендується, 15 - 30 хвилин.
Натуральні вина: натуральні та біодинамічні вина завжди мають ознаки згасання. Рекомендований час декантації таких вин становить 20 хвилин. Якщо після цього часу вино все одно має запах часнику, то швидше за все воно зіпсоване.
Дуже старі вина: старі вина дуже чутливі. Таке вино необхідно відкрити і відразу продегустувати, щоб визначити баланс смаку. Якщо смак збалансований, вино можна вживати. Якщо ні - необхідно дегуструвати кожні 30 хвилин, щоб визначити покращується смак чи ні.

Нагору