(0)

[email protected]
Пн. - Нд. 09:00 - 21:00
(098) 6902340
Новини
Назад19.08.2019

Скільки можна зберігати (витримувати) вино та бренді (коньяк)

У цій статті розглянемо питання тривалого зберігання (витримки) вина, бренді (коньяку), осаду та помутніння.

Вина повинні зберігатися в затемненому приміщенні за постійної температури (підвал, погріб). Чинники, які впливають на зберігання вина, це таніни і кислотність. Таніни містяться в шкірці та кісточці винограду (мезга). Червоні вина витримуються на меззі довше, ніж білі.
Розділимо все на кілька категорій: червоні тихі вина, білі тихі вина, десертні (кріплені) вина, бренді (коньяк).

Червоні тихі
Тихі вина найбільше підходять для тривалого зберігання. Запорукою тривалого збереження смаку є тривала витримка вина на меззі. Тому для зберігання найкраще підійдуть витримані у бочці червоні вина. Деякі виробники виробляють молоді вина або дешеві (до 3$). У дешевих винах перед бродінням виробник у виноградний сік додає воду за для зменшення витрат. Такі вина не підійдуть. Експерти радять наступний термін зберігання червоних вин:
Каберне Совіньйон і Мерло - до 20 років
Мальбек - до 10 років
Сіра, Піно Нуар, Гренаш - до 15 років
Морастель - до 20 років
Зінфандель - до 8 років
Темпранільйо - до 25 років
Неббіоло - до 30 років
Каберне Франк - до 15 років

Терміни зберігання червоного вина

Білі тихі вина
Біле вино не витримується на меззі або витримується зовсім не тривалий час (інакше воно стане червоним). Тому в ньому міститься набагато менше танінів і відповідно воно менш підходить для тривалої витримки. Його теж можна витримувати, але не так довго, як червоне вино. Завжди є винятки і були випадки, коли біле вино чудово збереглося після 30 років витримки.
Експерти радять наступний термін зберігання білих вин:
Шардоне - до 10 років
Совіньйон Блан, Ркацителі, Шенен Блан - до 7.5 років
Рислінг - до 5 років
Віура, Семільйон - до 10 років

Терміни зберігання білого вина

Десертні (кріплені) вина
У десертних винах бродіння зупиняють на певному етапі та додають спирт. Такі вина вважаються живими, т.я. підвищений вміст алкоголю запобігає появі мікроорганізмів. Будь-які з них підлягають тривалій витримці. Але зміни смаку з часом не треба очікувати. Є знамениті вина Масандри, яким 100 років і більше і які чудово збереглися.

Опад і помутніння
При тривалому зберіганні вина може утворюватися осад або помутніння. Помутніння це погано, це означає, що в пляшку потрапило повітря або його погано відфільтрували на заводі і воно знову почало бродити. У такому разі не рекомендуємо подальше зберігання такої пляшки вина.
Опад може бути двох видів. В осад випав кальцій – це нормально при тривалому зберіганні. Вино не зіпсоване та придатне для подальшого зберігання. При цьому перед вживанням необхідно відстояти вино протягом 12 годин і не доливати останні 50-70 мл. В осад випали дріжджі – зазвичай це відбувається після помутніння вина. Живленням для дріжджів є цукор. Вино буде бродіти доки дріжджі не "з'їдять" весь цукор (якщо вино було відмінним від сухого). Так само бродіння припиняється за певного рівня алкоголю у вині (рівень залежить від типу дріжджів).

Бренді (коньяк)
Цей вид напоїв може зберігатись дуже довго. Є коньяки яким 200 років і вони чудові. Тому, якщо ви хочете зберегти пляшечку цього напою, то не відкладайте це на завтра.

Нагору