Чому сонячне світло погано впливає на вино
Якщо ви не хочете, щоб фруктовий і квітковий аромат перетворився на щось жахливе, то вино необхідно зберігати якнайдалі від сонця.
Небезпечне не саме сонячне світло, а ультрафіолетові промені, які в ньому містяться. Під впливом утрафіолету у вині утворюються рибофлавін (вітамін B2) та пантотенова кислота (вітамін B5), які вступають у реакцію з амінокислотами, що містяться у вині. Ці складні сірчисті та неприємні на запах речовини ми й відчуваємо. Як бачимо, колір пляшки дуже впливає на пропускання ультрафіолетових променів. Було проведено дослідження та доведено, що пляшка бурштинового кольору (яку можна зустріти дуже рідко) майже повністю затримує ультрафіолетове випромінювання. Пляшка зеленого кольору має середню пропускну здатність, тоді як прозора пляшка майже не затримує ультрафіолетового проміння.
Історично склалося так, що виробництво зеленого скла простіше від інших кольорів та передувало розумінню впливу ультрафіолетового випромінювання на вино.
В даний час виробники найчастіше використовують саме пляшки зеленого кольору. |